Ugotuj to sam – warsztaty kulinarne 18.09.2019
Na ostatnim spotkaniu kulinarnym mali kucharze mogli sprawdzić się podczas przygotowywania przepysznych owocowych konfitur. Było słodko i bardzo smacznie! Poniżej podajemy przepisy na wczorajsze smakołyki, a na kolejne, jesienne spotkanie z gotowaniem zapraszamy już w październiku!
Konfitura z gruszki
Składniki:
gruszki – 2-3 sztuki
ocet jabłkowy – kilka kropel
cukier trzcinowy
kurkuma – szczypta
cynamon – szczypta
ziarna kolendry – na czubku łyżeczki z herbaty
Gruszkę obieramy, kroimy na drobną kostkę, dodajemy składniki, mieszamy i podgrzewamy, aż gruszka uzyska postać konfitury. Odstawiamy do wytężenia. Konfitury nadają się do wszelkiego rodzaju kanapek.
Śliwka z sosem Teriyaki
Składniki:
śliwki – 3-5 sztuk
sos Teriyaki – kilka kropel
syrop z agawy – pół łyżeczki
sok z połówki cytryny
Śliwki kroimy z kostkę, usuwamy pestki, dodajemy sos Teriyaki, syrop z agawy i sok z cytryny. Smażymy, aż powstanie konsystencja dżemu. Słodzimy według uznania. Odstawiamy do wytężenia i otrzymujemy gotowe konfitury.
Nektaryny z cukrem trzcinowym
Składniki:
nektaryny – 2-3 sztuki
cukier trzcinowy – 2 łyżeczki
sok z półówki cytryny
imbir – świeży 2 g (lub sypki 1/6 łyżeczki)
Owoce rozdrabniamy, usuwamy pestki, dodajemy cukier, imbir i sok z cytryny. Smażymy na patelni lub w rondlu do uzyskania konsystencji konfitury. Odstawiamy do wytężenia. Słodzimy według uznania.