Kasztanowe przepisy – 30.10.2019


Sałatka z kasztanów i brukselki

kasztany – 10 sztuk – ok 200-300 g
brukselka – 20 szt – ok. 200 g
syrop klonowy – 50 ml
kmin rzymski – 5 g
natka pietruszki – 5 g
sok z cytryny – 1/2 szklanki
marchew – ok. 1-2 szt.
gałka muszkatołowa – do smaku
sól/pieprz – do smaku
oliwa z oliwek – 2 łyżki
seler naciowy – 100 g

Brukselkę myjemy, odkrawamy białą końcówkę, zdejmujemy zewnętrzne liście. Seler naciowy kroimy w plastry, obgotowujemy razem z marchwią. Marchewkę wyciągamy, jak już będzie miękka. Brukselkę jeszcze trochę gotujemy, wyciągamy, odsączamy i kroimy na pół. Ugotowaną marchew kroimy w plastry. Seler naciowy dusimy chwilę na oliwie z oliwek, odsączamy na papierze. Natkę pietruszki kroimy na drobno. Kasztany najpierw płuczemy i nacinamy na krzyż przy szpiczastej stronie, a następnie wkładamy na 20-30 minut do wody. Te, które wypłyną do góry, nie nadają się do spożycia ze względu na jakość lub są robaczywe. Następnie osuszamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 20-25 minut. Obieramy, kiedy są jeszcze gorące, gdyż później znów zrobią się twarde. Kasztany obieramy, wyciągamy z łusek łącznie ze znajdującą się przed nią skórką. Do jedzenia nadają się tylko żółte kasztany. Następnie łączymy wszystkie przygotowane wcześniej składniki w jedną całość, doprawiamy do smaku, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy lekką nutką syropu klonowego.
Smacznego!

Zupa z kasztanów

kasztany 20 szt.
1 l bulionu lub rosołu
2-3 łyżki śmietany do zupy
1 łyżka masła
sól/pieprz – do smaku
cebula szalotka – 100 g
grzanki – 100 g

Kasztany, bez znaczenia, czy gotowane, czy prażone, ale obrane z łusek i skórek, wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Kiedy zaczną się gotować, dodajemy cebulę szalotkę krojoną w grubą kostkę i dusimy ok. 45 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a po ugotowaniu masłem i śmietaną. Na koniec miksujemy całość na jedną masę i ozdabiany grzanką.
Smacznego!

Może Ci się również spodoba